Oamenii de afaceri, triști și fără speranță de mai bine: cursul valutar explodează, economia se cutremură

de: Alexandru Puiu
01 08. 2023

Oamenii de afaceri din România exprimă perspective destul de negative pentru economia românească a următoarei perioade.

Pe de-o parte, se pare că a scăzut încrederea în economia națională. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna iunie, (cu 4,8 puncte) la valoarea de 54,2 puncte.

Sunt anticipate deprecieri ale monedei naționale în raport cu euro, ceea ce înseamnă că banii noștri vor avea o putere tot mai redusă. Afectați vor fi în primul rând românii care au de plătit chirii raportate la euro, facturi raportate la moneda unică europeană, dar în general nimeni nu scapă de scumpiri, România fiind o țară ce importă masiv bunuri și servicii al căror preț este evaluat în euro.

În curând, cred analiștii CFA România, vom plăti mai bine de 5 lei pentru un euro. 94% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, potrivit sondajului.

Acestea fiind spuse, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9894 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0438 lei pentru un euro, valori în scădere față de cele înregistrate în exercițiul anterior.

Euro crește puternic, cursul valutar explodează, iar noi ne îngropăm în deficite

Pe de altă parte, gaura din buget e un alt motiv de îngrijorare pentru specialiști, mai ales că există un risc semnificativ de a fi majorate taxele și impozitele, guvernanții căutând astfel cele mai rapide soluții pentru a mai aplana deficitul, așa cum s-a negociat cu reprezentanții Comisiei Europene.

“În contextul deficitului bugetar ridicat și anticipațiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în economie s-a redus. Consistentă cu această evoluție, este observată o anumită revenire a anticipațiilor inflaționiste.

Astfel, s-au majorat atât inflația anticipată pentru următoarele 12 luni, cât și rată de dobânda ROBOR 3M comparativ cu valorile înregistrate în exercițiul anterior. De asemenea, cum o axare suplimentară conduce la o scădere a cererii, și anticipatiile de creștere economică s-au redus față de exercițiul anterior”, declară Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.